De bron van fosfatidylserine (PS)

- Dec 25, 2019-

De bron van PS:


PS wordt aangetroffen in vlees en vis en is hoger in hersenen of inwendige organen (zoals lever en nieren). De inhoud in zuivelproducten en groenten (behalve peulvruchten) is erg klein. Raadpleeg de afgelopen jaren tabel 2 in verschillende voedingsmiddelen.


In het verleden hebben verschillende factoren geleid tot een significante daling van de PS-inname van mensen, waaronder veranderingen in voedingsgewoonten (zoals het niet langer eten van slachtafvallen), een verhoogd bewustzijn van het eten van gezond voedsel (zoals vetarm, laag cholesterol en het vermijden van groot eten hoeveelheden vlees), voedselcrisis (zoals BSE en MKZ). Wat ernstiger is, is dat het gehalte aan natuurlijke fosfolipiden in lipiden en olieproducten die door de moderne industrialisatie worden geproduceerd, is gedaald, waardoor de dagelijkse PS-inname van mensen nog verder wordt verminderd.


Over het algemeen, als er meer vlees en vis in het dieet zit, is de PS-inname ongeveer 180 mg / dag; als het voedsel weinig vet of vegetarisch bevat, is de inname slechts 100 mg per dag, of zelfs minder dan 50 mg. Volgens statistieken ligt de huidige kloof tussen onze dagelijkse PS-inname en de normale vraag tussen 70-150 mg, vooral voor vegetariërs, en de kloof is 200-250 mg. Om deze redenen hebben we een dagelijks supplement van 100-300 mg pure PS nodig, wat nog belangrijker is voor vegetariërs, vetarme of cholesterolarme diëten en ouderen. Bovendien verminderen andere voedingsgewoonten ook PS-niveaus in het menselijk brein. Een tekort aan n-3-vetzuren in het dieet vermindert bijvoorbeeld het gehalte aan PS in de hersenen met 28%, wat op zijn beurt de biochemische functie van de hippocampus in de hersenen verandert.