Het ziekenhuis gebruikte ruwe olie-extract om huidziekten te behandelen

- Dec 27, 2017-

De Naftalan-kliniek is een van de slechts twee plaatsen ter wereld waar naftaleenolie, een organische verbinding die wordt gewonnen uit ruwe olie, wordt gebruikt voor de behandeling van moeilijk te genezen huidziekten en reumatische aandoeningen. De donkere, olieachtige substantie sijpelt langzaam in een rij badkuipen terwijl patiënten zich uitkleden en zich voorbereiden om onder water te duiken.


Een van hen is Piotr Khlebtsov, een zakenman uit Moskou die lijdt aan psoriasis, een ziekte die rode schilferige plekken op de huid veroorzaakt.


"Het is mijn achtste bezoek hier, in het Naftalan-ziekenhuis. De therapie is zeer nuttig voor mij geweest. Het dagelijkse therapeutische bad duurt 15 minuten en daarna moet men ongeveer een uur in hun kamer rusten, zodat het lichaam herstelt , "zei Khlebtsov.


De Russische patiënt zei dat hij blij is met de resultaten tot nu toe.


"Dit hele gebied was een rode vlek, die in de loop van de tijd kleiner en kleiner is geworden en nu is teruggebracht tot slechts twee rode stippen. En ik bid tot God dat dit het jaar is waarin het volledig weggaat", zei hij.

De Naftalan-kliniek opende zijn deuren in 1989. Volgens de managers kwam het idee uit Azerbeidzjan, waar dit type medicinale olie al geruime tijd in gebruik is op een plaats die ook Naftalan wordt genoemd.


"Ingenieurs van hier, die voor hun werk naar Azerbeidzjan waren gereisd, realiseerden zich dat de olie die daar werd gebruikt, dezelfde zou kunnen zijn als de olie die hier werd gewonnen, die daar al werd gebruikt om sommige ziekten te behandelen. Dus namen ze monsters, testten ze op chemische samenstelling en concludeerde dat dit hetzelfde type medicinale olie was die ze daar hadden, "zei Milica Birk, plaatsvervangend manager van het Naftalan-ziekenhuis.


Maar het Kroatische team zegt dat het een meer verfijnde, gedistilleerde oliederivaat gebruikt, in tegenstelling tot de faciliteit van Azerbeidzjan, die, zeggen ze, ruwe olie gebruikt.


"In de geneeskunde moeten we niet echt ruwe olie gebruiken, die enkele stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn. Dus moesten we een manier vinden om een gedistilleerde versie te produceren, die nog steeds alle geneeskrachtige eigenschappen heeft, terwijl niet-gewenste verbindingen werden verwijderd. Door samenwerking tussen de experts van de Kroatische oliemaatschappij en onze artsen hier hebben we dit eindproduct bedacht ", aldus Birk.


Ivanic Grad ligt op slechts 25 kilometer van de luchthaven van Zagreb. De prijs van de behandeling is iets meer dan $ 100 per dag, wat veel patiënten als laag beschouwen, gezien de voordelen.


De kliniek heeft onlangs een op naftaleen gebaseerde lijn crèmes, shampoos, zeep en oliën gelanceerd, die kunnen worden gebruikt voor thuisbehandelingen.