Top tien technologische trends in de levenswetenschappen in 2019: trend vijf

- Dec 13, 2019-

De top tien technologische trends in life sciences in 2019  


Trend vijf: nucleaire medicijnen


Op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, zijn gerichte therapieën, doeleiwitten mainstream geworden en zijn gentherapieën gericht op DNA-mutaties in volle gang. Als brug tussen genen en eiwitten krijgt mRNA de laatste jaren steeds meer aandacht. Bovendien ontdekten wetenschappers ook dat er een uniek genuitschakelingmechanisme bestaat in eukaryotische cellen, dat de invasie van vreemde stoffen kan weerstaan, de stabiliteit van genetische informatie beschermt en verschillende functies van organismen reguleert, ook bekend als RNA Interferentie (RNAi) -fenomeen.

Het RNAi-mechanisme werd voor het eerst ontdekt door professor Andrew Z. Fire en professor Craig C. Mello in 1998. Het werd in 2002 door Science magazine uitgeroepen tot de top tien van wetenschappelijke prestaties en won in 2006 de Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde. De ontdekking van RNAi heeft de bron en ontwikkelingsrichting van geneesmiddelen voor mensen enorm uitgebreid. Tegenwoordig vormen op siRNA (klein interfererend RNA), miRNA (micro RNA) gebaseerde oligonucleotide geneesmiddelen en mRNA therapeutische geneesmiddelen, mRNA vaccins en CRISPR RNA-gebaseerde RNA geneesmiddelen samen nucleïnezuur geneesmiddelen.

Talrijke studies hebben aangetoond dat nucleïnezuren en hun afbraakproducten en derivaten goede therapeutische effecten hebben, en we worden een nieuw tijdperk van mRNA-geneesmiddelen, RNAi-geneesmiddelen en zo verder ingeleid. Geneesmiddelen met nucleïnezuur kunnen theoretisch onvervangbare effecten van traditionele geneesmiddelen bewerkstelligen. Ze kunnen werken in cellen zoals kleine moleculegeneesmiddelen. Ze kunnen zelfs inwerken op de kern en nauwkeurig richten. Ze zijn ook zeer voordelig voor sommige nucleïnezuurgeneesmiddelen met één genziekte. In het wereldwijde tijdperk van precisiegeneeskunde kunnen nucleïnezuurgeneesmiddelen in theorie individueel worden ontwikkeld voor ziekten die worden veroorzaakt door verschillende genetische verschillen of abnormale expressie.